Muftija Kudić u ramazanskoj posjeti Medžlisu IZ Kozarac

Podijeli objavu

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić boravio je u ramazanskoj posjeti Medžlisu IZ Kozarac. Tim povodom muftija se sastao sa svim imamima ovog medžlisa i upoznao se sa džematima iz kojih dolaze. Imami su muftiji predstavili specifičnosti u kojima djeluju, izazove mektebske nastave u povratničkim sredinama i iznijeli određene statističke podatke od značaja za funkcionisanje džemata i vjerskog života u ovom medžlisu. Ovom sastanku je pored glavnog imama hafiza Amir-ef. Mahića priustvovao i predsjednik Medžlisa IZ Kozarac g. Teufik Kulašić.

“Medžlis IZ Kozarac je kvalitetan medžlis, a njegovi imami na čelu sa glavnim imamom hafizom Amir-ef. Mahićem predano rade na afirmaciji dobra u raznim segmentima. Obradovan sam informacijama koje sam čuo od imama o njihovim aktivnostima, kao što mi je drago da je odziv vjernika na aktivnosti koje se realizuju u džematima značajan. Medžlis IZ Kozarac je značajnu komunikaciju ostvario sa našom dijasporom, te da se imami posebno angažuju sa brojnim programima i aktivnostima tokom dolaska naših ljudi iz dijaspore u Kozarac. Također, Medžlis IZ Kozarac u ovom administrativno-finsanskom smislu bilježi zavidne rezultate u poslovanju medžlisa, a kao rezultat predanog rada je novi objekat zgrade Medžlisa IZ Kozarac koja će uskoro biti završena.” – poručio je muftija Kudić.

Nakon sastanka sa glavnim imamom, predsjednikom medžlisa i imamima, upriličen je iftar u atriju džamije u Kamičanima, u predvorju šehidskog spomen obilježja.

Prigodan vaz-i nasihat i teravih namaz muftija Kudić je predvodio u džamiji džemata Kozaruša, koja je prva od tri džamije obnovljene u entitetu RS nakon rušenja u agresiji na našu zemlju. Vjernici u ovom džematu su posebno obradovani posjetom muftije Kudića, te su s muftijom podijelili svoja iskustva povratka u Kozarušu.

Džamija u Kozaruši je specifična po tome što je imala dva otvorenja. Drugo otvorenje je inicirano od strane tadašnjeg reisu-l-uleme dr. Mustafe-ef. Cerića, a na tom događaju su prisustvovali pored tadašnjeg reisu-l-uleme i kardinal Vinko Puljić, mitropolit dabrobosanski Nikolaj Mrđa, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci, te ambasadori Turske, Irana, Egipta, Pakistana, Malezije, Kine, Rusije, Švedske, Grčke, Francuske, Holandije, Belgije, Mađarske, Portugala, Italije, Češke, Hrvatske, Kanade, UNHCR-a, UNESCO-a i Evropske unije. Skupu su se obratili u ime diplomatskog kora mađarski ambasador Kalman Kočiš, a u ime islamskih zemalja egipatski ambasador Salih al-Ašri, te predstavnici četiri vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini. Reisu-l-ulema dr. Cerić je tom prilikom rekao da je „zemaljska kugla u Kozaruši“, te ovu džamiju nazvao „Džamija nade“.

 

mufti


Podijeli objavu
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x