U Prijedoru održan okrugli stol: ”Bosanskohercegovački prosperitet – Prijedor 2030”

Podijeli objavu

OBAVIJEST  ZA MEDIJE

U PRIJEDORU ODRŽAN OKRUGLI STOL:

„BOSANSKOHERCEGOVAČKI PROSPERITET – PRIJEDOR 2030“

Istaknuti predstavnici bošnjačkog naroda prijedorske regije iz društvenih struktura u zemlji i dijaspori usvojili su „Prijedorsku proklamaciju“ i tri deklaracije u pitanjima o kojima postoji široki konsenzus Prijedor, 30.07.2020.

Na inicijativu Medžlisa Islamske zajednice Prijedor, u amfiteatru Čaršijske džamije u Prijedoru je 30.jula 2020. održan Prvi dijaloški okrugli stol u okviru inicijative „Bosanskohercegovački prosperitet – Prijedor 2030“ (BHP-Prijedor 2030). Cilj skupa je bio razmatranje isagledavanje trenutnog stanja i perspektiva zaunapređenje društvenog položaja Bošnjaka i ostalih građana koji promovišu „bosanskohercegovačke vrijednosti“ na području prijedorske regije.

Učesnici skupa su usvojili Proklamaciju o društvenom prosperitetu i viziji budućnosti Bosne i Hercegovine (tzv.„Prijedorsku proklamaciju“), kao i tri deklaracije u pitanjima o kojima postoji široki konsenzus: (1) Deklaraciju o dijalogu i saradnji u prijedorskojregiji, (2) Deklaraciju o izražavanju potreba i ciljevaza povećanje stepena sistemske podrške bošnjačkomnarodu prijedorske regije putem programskogdjelovanja društvene strukture u zemlji i dijaspori za period 2020 – 2030, i (3) Deklaraciju o izražavanju potrebe za povećanje stepena uključenosti predstavnika bošnjačkog naroda prijedorske regije u institucijama zakonodavne, sudske i izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini za period 2020 – 2030.

Na skupu su učestvovali istaknuti predstavnicibošnjačkog naroda prijedorske regije iz političke,vjerske, kulturne, ekonomske, medijske, zdravstvene, obrazovne, dobrotvorne, sportske, nevladine i ostale društvene zajednice, među kojima su bili i predsjednik Skupštine Grada Prijedora Ajdin Mešić, bivši predsjednici Skupštine Grada Prijedora Azra Pašalić i Sead Jakupović, predsjednici Medžlisa islamske zajednice Prijedor i Kozarac, Ajdin Varmaz i Teufik Kulašić, glavni imami Medžlisa Islamske zajednice Kozarac i Prijedor, Amir Mahić i Husein Velić, generalni sekretar Bosanskog kulturnog centra u Prijedoru Alma Semanić, direktorica Javne ustanove „Kino Kozara“ Prijedor Anita Hodžić, predsjednica Bošnjačke zajednice kulture.

„Preporod“ Prijedor Elizabeta Josipović, istaknutipreduzetnici Mirsad Ramić „Cromex“ doo Prijedor iElvir Jugo Finius, doo Banja Luka, prorektori Univerziteta u Zenici i Panevropskog univerziteta profesori Enes Hašić i Sanel Jakupović, predsjednik Regionalnog odbora MDD „Merhamet“ Bosanske Krajine Jasmin Spahić, predsjednik Udruženja Ilmije Muftijstva bihaćkog Omer Redžić, član Mešihata Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj Ermin Merdanović, predsjednik KUD „Osman Džafić“ Amel Siječić, koordinator Odsjeka za kulturu religija BKC Prijedor Ajdin Ališković, direktor Fondacije „Idriz Jakupović“ Ajdin Jakupović, stomatolog i društveniaktivista iz Prijedora Amir Cerić, novinar Federalnogradija Senudin Safić, istaknuti društveni aktivista iz Sanskog Mosta Ilfad Ičanović, član Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Zagreb Sanel Modronja, predsjednik Upravnog odbora organizacije „Glas zaBosnu“ iz Švicarske Zeid Mešić, novinar i publicista izNizozemske Admira Fazlić, IT stručnjak i društveni aktivista iz Londona Adis Burazerović i drugi.

Skup je održan pod mjerama propisane i preporučene higijensko-epidemiološke zaštite u uslovima pandemije. Dio učesnika je sudjelovao putem „on-line“ platforme. Napominjemo da je u budućem periodu inicijativa „BHP-Prijedor 2030“ otvorena na bazi dobre volje za sve građane koji prihvataju ciljeve i osnovna načela njenog rada, kao i dokumente koji su usvojeni u radu Prvog okruglog stola.

Predsjednik organizacionog odbora “BHP-Prijedor 2030“

DOKUMENTA ZA SPREMANJE (Link za download):

Deklaracija o dijalogu i saradnji u prijedorskoj regiji (“Prva deklaracija”)

Deklaracija o izražavanju potreba i ciljeva za povećanje stepena sistemske podrške bošnjačkom narodu prijedorske regije putem programskog djelovanja društvene strukture u zemlji i dijaspori za period 2020 – 2030 (“Drugadeklaracija”)


Podijeli objavu
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x