Centralni mevludski program u Kozarcu

Podijeli objavu

Danas, 21. novembra 2018. Medžlis Islamske zajednice Kozarac organizovao je poslije podne namaza u Mutničkoj džamiji, centralni mevludski program povodom rođenja Allahovog poslanika, Muhammeda a.s.

Prije samog početka programa aktiv žena pri Medžlisu Islamske zajednice Kozarac, počastio je sve prisutne limunadom i halvom.

Što se tiče samog programa, treba napomenuti, da je i ove godine, kao i prethodne, organizirano mektebsko takmičenje iz oblasti Sire ( životopisa ) Muhammeda a.s. Kolika je bila zainteresovanost za ovu vrstu takmičenja, najbolje pokazuje podatak da se za ovo takmičenje prijavilo 37. mektebsko dijete. Kao i prethodne godine, odlučeno je da šest najboljih takmičara iz Sire ( životopisa ) Muhammeda a.s. dobije diplomu i prigodnu nagradu.

Takmičenje je održano istog dana kada i centralni mevlud, u Mutničkoj džamiji sa početkom u 8.00 sati. Nakon pismenog ispita, kojeg su prethodno pripremili a kasnije i ocijenili svi Kozarački imami, dobiveni su sljedeći rezultati, a to su:

  • Nukić Ajla – osvojila je prvo mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 300 KM;
  • Tica Merjema – osvojila je drugo mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 250 KM;
  • Žerić Nejla – osvojila je treće mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 200 KM;
  • Mahić Zekerija – osvojio je treće mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 200 KM; ( Nejla i Zekerija su ostavarili isti broj brodova na takmičenju )
  • Halak Amira – osvojila je četvrto mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 150 KM;
  • Beganović Hadžera– osvojila je peto mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 100 KM;
  • Hrnić Emina – osvojila je šesto mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 50 KM.

Glavni imam Amir ef. Mahić je u svome obraćanju istakao da mevlud ima za cilj da vjernike nauči načinu života poslanika Muhammeda, koji je bio čovjek i poslanik i uzor kako treba živjeti. Nakon toga proglasio je pobjednike koji su se takmičili iz Sire, naglasivši tom prilikom da ovo takmičenje ima za cilj da se mektebski polaznici što bolje upoznaju sa životom Muhammeda a.s., a stimulaciju za upoznavanjem ( učenjem ) svakako im mogu dati vrijedne nagrade koje je tom prilikom uručio Teufik Kulašič, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Kozarac.

Kada je riječ o centralnom mevludskom programu, veliki broj posjetilaca bio je u prilici uživati u cjelokupnom programu, kojeg je izvelo 69  mektebskih polaznika iz svih mektebskih džemata.

Gost i predavač na današnjem centralnom programu bio je dr. Rifet Šahinović, profesor medrese ”Džemaluddin ef. Čaušević” u Cazinu, koji je govorio o nemjerljivom značaju Muhammedovog poslanstva za sve ljude svijeta, o njegovom životu i misiji.

Po završetku programa, Medžlis Islamske zajednice Kozarac uručio je 218 prigodnih paketića za sve redovne mektebske polaznike.

Na kraju, molimo Uzvišenog Allaha dž.š. da nas nagradi, da nas iskrenim Muhammedovim a.s. sljedbenicima učini i u društvu sa njim u džennetu sjedini. Amin


Podijeli objavu

Ostavite komentar

avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o