O ispunjenju preuzetih amaneta (šesti dio)

Podijeli objavu

Autor Munir Gavrankapetanović

 

Za vjernika muslimana važi načelo da je to čovjek koji se strogo pridržava obećanja, do maksimuma je tačan u ispunjenju obećanja i povjerene mu misije i zadatka. On nikada ne laže, ni po cijemu života. Jer laž je prokleta. Musliman je čovjek od riječi. Doći će, možda, u životu čovjeka trenutak kada neće moći reći istinu, jer će, možda, iskazana istina iziskivati stradanje ili neugodnost. Ni tada ne treba lagati, treba zašutjeti. Šutnja je najbolji odgovor i časno oružje pravednih i karakternih-iskrenih vjernika.

U takvoj situaciji molitva upućena Allahu, dž.š., je spasonosna pomoć.

Laž je prokleta i ona je simbol šejtanskog zla. Ona je izrod ćudorednosti i moralnih vrijednosti, a izrodi i moralne nakaze nisu dugog vijeka.

Zato uvijek treba govoriti istinu, a nikada laž. Stari Rimljani su govorili: ”Falsus ore caret honore.” (“Lažna usta niko ne poštuje.”)

Hasan Basri je zapisao: ”Ko laže čini razvrat (ne vjeruje), a ko ne bude vjerovao, sigurno će u Džehennem.”

Prenosi se da je Ibn Omer govorio: ”Kada čovjek slaže, meleki se udalje od njega koliko je jedna milja da bi se izbjegao smrad koji se iza toga pojavi.”

Allah, dž.š., je strogo zahtijevao od muslimana da uvijek i tačno u zakazano vrijeme ispune dati zavjet i dato obećanje:

«O sinovi Israilovi, sjetite se blagodati Moje koju sam vam podario, i ispunite zavjet koji ste Mi dali-ispunit ću i Ja svoj koji sam vam dao, i samo se Mene bojte!» (El-Bekare,40)

Musliman je tačan, precizan, temeljit u izvršenju svih svojih obećanja i obaveza. Ako obeća da će doći na sastanak, on će doći tačno na vrijeme. Sve ono što radi musliman mora biti savršeno urađeno bez nedostataka, bez mahana. On je odličan student, radnik-uvijek najbolji. Takav je, jer vjeruje u Boga i jer je prigrlio islam kao svoje životno opredjeljenje.

____________________________________________________________

Hadži Munir Gavrankapetanović je rođen 1928. godine u Sarajevu.  Bio je istaknuti intelektualac, te član antifašističke i antikomunističke organizacije “Mladi Muslimani”. Osuđen je 1949. godine na osam godina robije i dvije godine gubitka građanskih prava. Poslje strašnih zatvorskih zlostavljanja i mučenja, te montirane željezničke nesreće u blizini Sremske Mitrovice, teško je obolio i ostatak života proveo u kolicima. Autor je nekoliko knjiga i velikog broja članaka. Umro je 1999. godine u Sarajevu.


Podijeli objavu

Ostavite komentar

avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o