O ispunjenju preuzetih amaneta (drugi dio)

Podijeli objavu

Autor Munir Gavrankapetanović

 

Svaki pošten čovjek koji imalo drži do svoje ličnosti, časti i dostojanstva, ispunjavat će preuzete obaveze.

Ko to ne čini, nije karakteran ni pouzdan čovjek. Poznati su primjeri iz povijesti da su i ljudi koji nisu bili muslimani ispunjavali preuzete obaveze.

Evo događaja koji upravo govori o jednom takvom primjeru. U ratu između Rima i Kartage prije 2200 godina, u jednoj bici Kartažani su zarobili rimskog senatora Regula. Tada je počela opadati moć Kartage i prijetio joj je slom.

Zato Kartaga odredi poslanstvo koji će ići u Rim i tražiti mir, koji im je bio neophodan da bi predahnuli. Kao vođu poslanstva odrede senatora Regula. On je dao prisegu-zakletvu, da će se obavezno vratiti u Kartagu, ako ne uspije misija mira. Regul je dobro znao da je Kartaga pri slomu i zato, čim je došao u Rim zahtijevao je da se rat nastavi. Senatori su ga nagovarali da prekrši zakletvu datu Kartažanima i da ne ispuni u teškim uvjetima datu obavezu.

Međutim, Regul o tome nije htio ni da čuje, iako je znao da ga u Kartagi čeka smrtna kazna.

Rekao je čuvene riječi koje su ostale zapisane zlatnim slovima u historiji Rima:

“Ja znam da ću biti pogubljen kada tamo dođem, ali riječ i preuzeta obaveza rimskog građanina, važniji su od njegovog života.”

Po povratku u Kartagu, stavljen je na muke i pogubljen.

To je bio karakter Rimljanina koji nije upoznao Božiju Riječ. A kakav tek odnos prema datoj obavezi i zakletvi mora imati musliman koji slijedi Božiju Riječ?!

U islamskoj povijesti je bezbroj primjera koji govore o karakteru Muslimana i o njihovim duhovnim vrijednostima proizašlim upravo iz poštovanja i slijeđenja Allahove, dž.š., Riječi. Vjera snažna u srcima ljudskim kroz povijest čovječanstva plodila je i hranila najviše duhovne vrijednosti, pa i dužnost ispunjenju preuzetih obaveza.

Evo nekoliko primjera: 621. godine po novoj eri Muhammed, s.a.w.s., se na Akabi sastao sa grupom muslimana iz Medine. Tada je s nijm sklopio ugovor o vjernosti poznat kao zakletva na Akabi.

Tada su prisutni Medinjani preuzeli obavezu da će vjerovati u Jednog Boga, da neće klevetati i lagati, krasti i pljačkati i da će u svemu slijediti Muhammeda, s.a.w.s.

On im je tada rekao: ”Ako budete tako postupali, bit ćete sretni na oba svijeta.”

Svi koji su se zakleli i preuzeli obaveze, pridržavali su ih se beskompromisno, čitavog života. Ono što im je obećao Božiji Poslanik, ispunilo se!

_________________________________________________

Rahmetli hadži Munir Gavrankapetanović je rođen 1928. godine u Sarajevu.  Bio je istaknuti intelektualac, te član antifašističke i antikomunističke organizacije “Mladi Muslimani”. Osuđen je 1949. godine na osam godina robije i dvije godine gubitka građanskih prava. Poslje strašnih zatvorskih zlostavljanja i mučenja, te montirane željezničke nesreće u blizini Sremske Mitrovice, teško je obolio i ostatak života proveo u kolicima. Autor je nekoliko knjiga i velikog broja članaka. Umro je 1999. godine u Sarajevu.


Podijeli objavu

Ostavite komentar

avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o