Tarik Ramadan: Ne osuđujte druge prije nego pogledate svijet njihovim očima!

Podijeli objavu

Islam traži da razumijemo druge i da tako unosimo mir u odnose među ljudima, kaže dr. Tarik Ramadan u sedmom nastavku svojih Ramazanskih hronika, prenosi bh. novinska agencija Patria. Prema njegovim riječima, upravo post nas podsjeća na osobine poslanika Muhammeda a.s. u njegovom odnosu prema ljudima.

– Danas ćemo spomenuti neke osobine Poslanika a.s. koje su dolazile do izražaja u njegovom odnosu sa ljudima, a koje je primjenjivao ne samo sa svojim najbližim, nego i sa moćnicima i vladarima. Taj njegov specifični odnosa možemo nazvati intelektualnom empatijom, koju tumačimo kao sposobnost da se stavimo u poziciju drugog, da stvari promatramo kroz njegove oči, a kako bi ih bolje razumjeli – navodi dr. Ramadan.

Bez osuđivanja, kako ističe, musliman treba pokušati razumjeti drugoga, jer tek onda je  moguće riješiti određeni problem.

– Samo jedan od primjera takvog načina ophođenja prema ljudima je gradnja Ka´be. Vođe plemena su se svađale ko će postaviti Crni kamen u jedan od uglova Ka´be. U tom nadmetanju na kraju rekoše „pitat ćemo prvog ko naiđe“. Prvi koji je naišao je Muhammed a.s. koji u to vrijeme još nije bio Poslanik. Saslušao ih je, a zatim zatražio platno na čiju sredinu je stavio crni kamen, a sve vođe zamolio da uzmu po jedan kraj platna i podignu ga, kako bi on mogao postaviti Crni kamen na predviđeno mjesto. Vidimo da ih nije kritizirao, nego ih je slušao, nastojao ih razumjeti, a zatim izmiriti – zaključuje dr. Ramadan

Dakle, iz islamske perspektive, neohodno je pokazati izvrstan karakter, imati intelektualnu empatiju i nastojati uspostaviti mir među ljudima.

– Kako i Kur´an ističe: „Zaista su muslimani braća i sestre, pa ih mirite i poboljšavajte njihove odnose!“ Poslanik a.s. je upravo to radio, širio je mir i mirio muslimane. To je jedna od suštinskih poruka islama: dok postiš, dok živiš, budi onaj koji širi mir! Uspostavljaj prijeteljske odnose, pokušaj razvijati kod sebe intelektualnu empatiju kako bi kroz međusobno razumijevanje uspostavili mir i prijateljstvo, kaže dr. Ramdan završavajući svoju poruku riječima: Nikada ne zaboravite reći ljudima koje volite da ih volite!

Preuzeto sa: Akos.ba


Podijeli objavu

Ostavite komentar

avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o