Tahnik: davanje hurme ili nečeg slatkog novorođenčetu

Podijeli objavu

Sve što je u islamu potvrđeno, mora imati mudrost odredbe. Nekad to ne možemo dokučiti, ali moramo vjerovati da je to ispravno, jer slijedimo sirati-mustekim, ispravan put,  Kur'an i potvrđeni, vjerodostojni, sunnet, našeg Poslanika, Muhameda, sallallahu alejhi ve sellem.

Tahnik (تَحْنِيك), u terminologiji, jeste stavljanje sažvakane datulje (hurme) u usta novorođenčetu, i pri tome lagano protrljati prstom djetetova nepca tako da ne ostanu suha. Ovakva radnja je potvrđeni sunnet. Ako se nema datulje, može se protrljati i nečim drugim slatkim, npr. pčelinjim medom.

Kako i rekosmo, nekada ne možemo razumjeti mudrost nekih islamskih odredbi sve dok ih znanost ne potvrdi. Tako je slučaj i s tahnikom. Naši stari su bili mišljenja da je tahnik od sunneta kako bi prvo što bi dijete okusilo na dunjaluku bilo nešto slatko. Međutim moderna znanost je pokazala da novorođnčetu nedostaje glukoze (šećera) i da je slatko (pogotovo datulja) najbolje što dijete, tek rođeno, može dobiti. Pogotovo ako je novorođenče rođeno s manje kilaže, onda mu je i razina šećera manja.

Ako je novorođenčetu razina šećera smanjena, ono može dovesti do sljedećih pojava: odbijanje dojenja, slabosti i grčenja mišića, prestanka disanja u intervalima (periodima), cijanozu[1] tijela, i ostalo. A sve ove pojave nekad mogu voditi i do toga da dijete zaostane u svom razvoju, kako psihički (mentalna retardiranost), tako i fizički (cerebralna paraliza, nerazvijenost sluha i vida, nerazvijenost mišića).

Moderna znanost o tahniku

Znanost, medicina, pokazala je, danas – u modernom dobu, da je nanošenje šećera u nepca novorođenčadi, pogotovo nedonošene, od veoma važne potrebe. Statistika pokazuje da otprilike od deset rođenih beba jedno je rođeno prije vremena, i ako se ne vodi briga o novorođenčetu, ono može dovesti do većih zdravstvenih oštećenja kod djeteta. Znanstvenici s Novog Zelanda su napravili studiju u kojoj su dali 242 prerano rođenih beba terapiju gelom, koji je u sebi imao šećera, protrljavši im nepcad ovim gelom, i koji je potom davao puni efekt u zbrinjavanju kod ovakvih beba. Oni, nadalje, smatraju da ovakav pristup, koji je znanstveno potvrđen, mora biti prvi doticaj s novorođenčadi.[2]

Tahnik u hadisu

Esma, kćer Ebu Bekra, radijallahu anhuma, prenosi, kada je bila trudna i nosila Abdullaha ibn Zubejra: „Krenula sam na put (Hidžre u Medinu), a vrijeme trudnoće bilo se ispunilo. U takvom stanju dospjela sam u Medinu. Zaustavila sam se u Kubau (gradiću nadomak Medine), i tu sam ga rodila. Onda sam ga (kasnije) donijela Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i stavila ga u njegovo krilo. Zatražio je datulju, pa ju je sažvakao, a onda je stavio u njegova usta. Tako je prvo što je ušlo u njegov stomak bila pljuvačka (slatko datulje) Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Onda mu je datuljom protrljao desni i zaželio bereket. Bio je to prvi dječak rođen u islamu.“[3]

Ebu Burde, radijallahu anhu, prenosi: „Kada se moja žena porodila, odnio sam dijete Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem. On mu je dao ime Ibrahim, učinio tahnik datulom i blagoslovio ga, a potom ga predao meni.“[4]

Tahnik – preventivni lijek za novorođenče

Korist tahnika novorođenčetu je preventivni lijek, toliko važan da ga moderna medicina smatra čudom, jer ljudi prije nisu bili svjesni koliko je opasno nedostatak šećera (glukoze) u krvi novorođenčeta. Pogotovo se ovo odnosi na djecu rođenu prije vremena. Tako danas mnoge bolnice daju novoređenčadi malu dozu glukoze prije nego ih majke uzmu i počnu dojiti.

Ovo je i potvrda poslanstva, Muhameda, sallallahu alejhi ve sellem, jer mudrost tahnika je bila potvrđena za vrijeme života Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, ali tek nakon skoro milenij i pol je i njena svrha potvrđena.[5]

فَبِأَيِّ آلَاءِ رَبِّكُمَا تُكَذِّبَانِ

„Pa koju blagodat Gospodara svoga poričete?!“[6]

______________________________________________________________________________

 

[1] Cijanoza je znak bolesti koji karakteriše pojava tamnoplave (modre) boje tkiva u organizmu, nastao kao posljedica redukcije hemoglobina u kapilarnoj krvi zbog usporenog oticanja krvi, pri čemu dolazi do prepunjenosti vena i kapilara. Ref.: wikipedia.

[2] Vidi jedan od tekstova na:bbc.com/news/health-24224206.

[3] Buhari, 3909 / Škapur, Buharijina zbirka hadisa, 3909. Muslim, 2146.

[4] Buhari, 5467 / Škapur, Buharijina zbirka hadisa, 5467.

[5] Dio preuzet i uređen sa stranice: islamqa.info.

[6] Sura er-Rahman.

 

Piše: Elvis Deumić


Podijeli objavu

Ostavite komentar

avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o