DŽEMAT HRNIĆI

Podijeli objavu

Džemat Hrnići smješten je 2 km od magistralnog puta Banja Luka – Prijedor, prema željezničkoj stanici ” Kozarac”, južno od gradskog jezgra Kozarca. Ovaj džemat čine četiri zaseoka: Hrnići, Dergići, Mujkanovići, i Balići. Do agresije ovaj džemat je brojao oko 220 domaćinstava, a sadašnja populacija džemata je oko 250 članova, s tim da je veliki broj njih trenutno s boravištem u inozemstvu.


Džamija koja je prvi put sagrađena polovinom 19. stoljeća nalazi se u središnjem dijelu džemata. Do sada je nekoliko puta obnavljana i to: 1928, 1949, i 1970-ih godina prošlog stoljeća. U prvoj polovini jula 1992. godine agresor ju je zapalio i porušio. Obnovljena je i svečano otvorena 14. jula 2012. godine.
Od 19. stoljeća do danas u ovom džematu službovali su sljedeći imami: Bekir ef. Hrustić, Ali ef. Melkić Mulalija ( do 1936 ), Ahmet ef. Melkić, Husein ef. Baraković, Edhem ef. Hodžić, hfz.Muhibija ef. Kavazović, Hasan ef. Mrkalj, Sidik ef. Husić (privremeno), Husein ef. Bećirević, Enver ef. Alić (tokom ramazana), Izet ef. Harčević, Ale ef. Jušić, Mustafa ef. Ihtijarević, i Ajdin ef. Hrnić, aktuelni imam džemata.


 Uz džamiju, ovaj džemat posjeduje imamsku kuću, mekteb, gasulhanu, mezarje i 23 dunuma zemlje u neposrednoj blizini džamije. Vakif ove zemlje nije poznat, ali se pretpostavlja da je uvakufljena još u 19. stoljeću.

Vakif Huse Ključanin 1948. godine uvakufio je svoju porodičnu kuću u Kozarcu, za potrebe obnove tadašnje Hrnićke džamije. U posljednjoj obnovi i gradnji džamije nakon agresije, ovaj džemat ima 140 vakifa koji su uvakufili 1000 KM ili više za izgradnju ove džamije.

U džematu se obavljaju svi dnevni namazi i džuma-namaz, a mektepska nastava se izvodi dva puta sedmično, po dva nastavna sata. Osim mektepske nastave po potrebi se utorkom i četvrtkom organizira kurs sufare, i učenja Kur'ana.

”Džemat Hrnići”, Monografija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Sarajevo, 2013, str. 102.

 


Podijeli objavu

Ostavite komentar

avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o