Na Ahiret preselio književnik Isnam Taljić

Podijeli objavu

Književnik Isnam Taljić preselio je na Ahiret sinoć u Sarajevu.

Isnam Taljić rođen je 1954. godine u Vlasenici, gdje je živio do oružane agresije na BiH 1992. godine. Dugo se bavio novinarstvom.

Još je u osnovnoj školi u Vlasenici bio urednik đačkog lista, a prvi tekst u novinama objavio je 1967. godine, i to reportažu u “Lovačkom listu”. Bio je dopisnik “Oslobođenja” od 1969. godine. U gimnaziji u Vlasenici pokrenuo je i bio prvi glavni i odgovorni urednik novina “Birač”, zatim urednik rubrike za studente u “Oslobođenju” te urednik u sedmičniku “Naši dani”.

Radio je i kao profesionalni novinar sa statusom urednika u “Oslobođenju”. Pokrenuo je i bio prvi glavni i odgovorni urednik “Vlaseničkih novosti”. Kao urednik radio je u “Ljiljanu” (u Ljubljani, Bihaću i Sarajevu).

Dobio je tri godišnje nagrade „Oslobođenja“ za novinarstvo, nagradu Društva novinara SRBiH 1985. godine za knjigu reportaža «Čovjek koji popravlja vrijeme», prvu nagradu za reportažu na nivou SRBiH («Slobodni reporter», Doboj, 1990.), Plaketu općine Vlasenica (1990.), nagradu za reportažu povodom 200. broja «Ljiljana« (1996.), prvu nagradu za priču Društva novinara Bosne i Hercegovine (2002.).

Bio je član Društva pisaca Bosne i Hercegovine od 1985. godine. Zastupljen u više izbora i antologija bh. književnosti na bosanskom jeziku, u izborima i antologijama na hrvatskom, češkom i švedskom jeziku te u antologiji svjetske pripovijetke “Kuala Lumpur International Literary Festival”, 2004. godine, štampanoj na engleskom jeziku.

Jedini je tri puta dobio prvu nagradu na najeminentnijem natječaju za pripovijetku u bivšoj Jugoslaviji i nezavisnoj Bosni Hercegovini «Zija Dizdarević» (1983., 1986. i 2001.).

Najnagrađivaniji bh. književnik na natječajima za kratku priču i pripovijetku (nagrade “Oslobođenja“, „Prosvjetnog lista“, „Lovačkog lista“, „Arene“, „Fronta slobode“, Matice iseljenika SRBiH, „Zadrugara“, „Natrona“ – Maglaj, „Graditelja“ – Brčko), prva nagrada za pripovijetku „Stazama djetinjstva“, Bosanska Krupa (2010.). Uz rat dobio prvu nagradu na Velikom natječaju za pripovijetku Visokog komiteta za pomoć Bosni i Hercegovini (1995.), prvu nagradu za pripovijetku na internacionalnim književnim natječajima «Srebrenica« (New York) i BIC «Behar» (Grand Rapids, Michigan, USA), 2007. Nagrada «Hasan Kaimija» za roman «Tajna knjiga Endelusa« za knjigu objavljenu 2006. Za knjigu «Opet ćemo se sresti ispod crvene jabuke – Roman o sultanu Fatihu, Bošnjacima i Bosni» dobio nagradu „Ajvatovica“ (2013.) i nagradu iz fondacije “Muradif Ćato“ (2014.).

Preuzeto sa portala: bir.ba


Podijeli objavu

Ostavite komentar

avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o