Mektebska ekskurzija u Mostar

Podijeli objavu

U subotu, 23. septembra 2017. godine, polaznici kozaračkih mekteba, koji uče Kur'an ili sufaru, su u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Kozarac boravili u jednodnevnoj posjeti Mostaru i okolnim historijskim lokalitetima.

Ranim jutrom, i prije same zore, osamdeset polaznika mektebske nastave, koji su u prethodnoj godini redovno pohađali jedan od naših mekteba, su sa svojim muallimima krenuli u posjetu Mostaru.

Do sabahskog vakata uspjelo se stići na područje Jajca, pa je najpogodnija lokacija za obavljanje namaza bila džamija u Vincu. Nakon obavljenih priprema za namaz klanjao se sabah, a zatim je putovanje nastavljeno prema planu.

 

Kraće pauze su bile u Donjem Vakufu i Jablanici, gdje se i doručkovalo.

 


U Mostar se stiglo u planirano vrijeme. Malo iza 10 sati.


 

Prvo su se obišli najznačajniji kulturnohistorijski spomenici ovog prelijepog grada. Posjete su obavljene Karađoz-begovoj džamiji i istoimenoj medresi, Mehmed Koski-pašinoj džamiji i, svakako, Starome mostu. Nakon navedenih posjeta uslijedili su pojedinačni obilasci dućana i ugostiteljskih objekata.

Tijesni mostarski sokaci su bili bukvalno ispunjeni našom kozaračkom omladinom.

Ponovno okupljanje cjelokupne ekipe je bilo na podne namazu u Karađoz-begovoj džamiji. Uz podne se obavio i ikindijski namaz, shodno putničkoj olakšici.

Naredna destinacija je bila srednjovjekovni grad Počitelj. Ovdje su obavljene kratke posjete lokalnoj džamiji i impozantnim ostacima staroga grada.


Posljednje odredište koje je ciljano posjećeno je srednjovjekovna tekija na izvoru rijeke Bune. Osim ljepota koje su svojim umjećem i trudom stvarali naši preci na ovom mjestu posjetitelji su se mogli diviti i ljepotama s kojima je Uzvišeni Allah okitio ovak kutak naše prelijepe Bosne.

Poslije Bune krenulo se s ciljem povratka u nama dragi Kozarac. Pauza za akšam i jaciju, te kraći odmor, je bila u Bugojnu. Klanjalo se u Džamiji princeze Dževhere.


Podijeli objavu

Ostavite komentar

avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o